Кухни по поръчка с индивидуален и безплатен 3D проект – от Орхидея мебел Плевен

През годините сме създали много кухни по поръчка на клиенти и с времето разбрахме, че най важното в една кухня не са толкова избора и съчетаването на цветове и материали, а удобството при нейното ползване и ергономичността. Кухните се използват интензивно всеки ден. За да може кухнята да се докаже в ежедневието, ние от Орхидея мебел ще Ви предложим редица полезни идеи.
Опитът показва, че една кухня се използва около 15 години, понякога и по-дълго.

Добрата подготовка преди закупуване на нова кухня помага да вземете правилните решения. Ако сте на ясно с нуждите и желанията си, Вие ще помогнете на проектанта да създаде за Вас „кухня по индивидуален проект“.
Работата в кухнята се състои от постоянно повтарящи се действия. От личните Ви навици зависи начина на подреждане на Вашата кухня. Важно е разстоянията и изминаваните пътища в кухнята да са възможно най-кратки. Ергономичното проектиране е ключът към удобната кухня.

Въз основа на извършваните дейности, кухните могат да се разделят на пет работни зони. Това дава възможност за кратки пътища и всичко е там, където Ви е нужно.

Ако всичко е там, където е необходимо, ще спестите време и разстояние.
Чекмеджета с пълно изтегляне, вместо врати са много по удобни за обслужване.

Кухни от ПДЧ

ПДЧ – Плочи от Дървесни Частици. Тези плочи са създадени от смлени дървесни частици, пресовани и слепени със смола. Най – често използваните плоскости са трислойните с дебелина от 18мм.
ПДЧ е най – използвания вид материал за изработка на мебели от икономичен и среден ценови клас поради по-приемливата цена. Предлага се много голямо разнообразие от цветове и фурнири и по ниска цена. Този материал е изключително здрав а покритията му са силно износоустойчиви и здрави.
Корпуса на шкафовете почти винаги се изработва от ПДЧ, а лицевата част може да е също ПДЧ, МДФ с фолио, боядисан МДФ, МДФ с естествен фурнир или масивна дървесина. Като цяло това е един от най-използваните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас, тъй като в сравнение с MDF предлага по-богато разнообразие от цветове и фурнири.
Изборът на цветове и дървесни декори е голям. Предлагаме ПДЧ на водещи марки – Kronospan, Egger, Kastamonu, Orma, Falco, Fundermax. Може да комбинирате между два или повече цвята. Кантовете, които използваме са с дебелина от 0,45мм до 2мм. За всички лицеви части препоръчваме използването на кант с дебелина 2мм, защото е по здрав, леко заоблен и няма остри ръбове. Работим само и единствено с ПДЧ плоскости от 18мм.

Кухни от МДФ/MDF

Плочите от МДФ се изработват от мека дървесина. Те са много фини, защото при тяхната изработка дървесината се смиля почти на каша, след което се слепват с лихнин и парафин, което ги прави 100% екологични.
Плюсове:
– Напълно екологични и с висока плътност.
– Поради фината си структура са лесни за обработка (рязане, пилене, фрезоване, гравиране и огъване).
– Притежава голяма еластичност и якост на огъване, плътност и нищожно набъбване след потапяне във вода.

Ако искате качество на сравнително ниска цена, е добре да се спрете на мебели от МДФ плоскости, които са по-здрави и по-екологични от гледна точка на лепилата, които се използват при тях. Плоскостите МДФ са известни с това, че в самият процес на изработка, се поддават прекрасно на обработка. Може да им се придаде най-различна форма. По отношение на качествата си MDF се отличава с гладка повърхност и висока здравина. По тази причина МДФ се превръща в един от предпочитаните заместители на масивната дървесина, а ако говорим за операциите по обработка – дори я превъзхожда, понеже е чист и без дефекти материал. Отличната геометрия на плоскостите остава непроменена дълго време и позволява по-лесното пилене, рязане, фрезоване и огъване, както на повърхнината, така и на ръбовете. Може да изберете МДФ с покритие от фолио, при който има огромен избор от цветове и дървесни декори, които правят този материал заместител на по скъпо струващия масив. Друга опция е боядисания МДФ, при който цветовете се избират по RAL код. Може да се лакира и гланцира. МДФ плоскостите се отличават с хомогенна и гладка повърхност, което ги прави препоръчителни, когато искате огледално гланцово покритие на детайлите.

Кухни от масив

Масивната дървесина е най-скъпият и съответно най-качественият материал за изработка на кухнята и нейните компоненти. Шарките и визията му носят със себе си уникалнта естетична красота на природата. Мебелите от масив са признак на класа и стил. Текстурата на дървото носи със себе си изящество и уникалност. Палитрата на масива е изключително разнообразна и без проблем се комбинира с различни по цвят метали, мазилки и текстили. Мебелите от масив са характерни с голямата си устойчивост и дълголетие. Това е естествен материал, които винаги може да ремонтирате ако бъде чукнат или одраскан или просто искате да смените цвета. Мебелите от масив са най-красивото произведение на изкуството – създават неповторим уют и топлина във всеки Дом. Солидната дървесина позволява всякаква обработка – фрезоване, рендосване, огъване. Масивната дървесина лесно се импрегнира и това я прави устойчива на влага и вода и за това спокойно може да направите и вашия кухненски плот от масив.

Предлагаме изработка на кухни от масив от следните дървесини – Дъб, Бук, Явор, Ясен и Липа. Ако сте се спрели на кухня от естествен дървен материал, трябва да знаете, че целият корпус ще мине през скъпо струваща обработка, със специални вещества, които предпазват дървото от атмосферни влияния или други фактори, като мокрене и оттам гниене на дървото, наяждане от дървеници и други насекоми и др.

Добре е да знаете, че при избора на ПДЧ като основен материал за изработка на вашите мебели вие не правите компромис. С подходящи избор на цветове и кантове могат да се изработят мебели спиращи дъха.

Модерна визия
без дръжки на вратите

За да създадем тази модерна и впечатляваща визия, ние използваме вкопани дръжки или алуминиеви профили за горния и долен ред кухненски шкафове, които правят достъпа и отварянето на вратите изключително удобно и лесно, както и механизми за врати и чекмеджета с отваряне само с едно натискане – Push To Open механизми. Така вие не нарушавате визията на вашата кухня, а напротив – правите я по модерна и изчистена, за да се насладите на огледалния цветен гланц или красивите шарки на дървесния декор.

Изберете подходящо
осветление на кухнята

Осветлението на кухнята е не само за подобряване на визията. То е изключително удобно при работа и е задължително за всяка домакиня. Забравете вече за старите пластмасови лампи  с луминисцентно осветление. Вече на пазара има красиви и модерни лунички с LED крушки както и LED осветителни ленти, които може да монтиране под горните шкафове, за да осветите добре плота както и на цокъла на долните шкафове или на кант дръжката на вратите на долния ред като акцент. Може да избирате между топла или студена бяла и жълта светлина.

Може да добавите осветление на шкафове и чекмеджета, както и стилни и красиви светеши рафтове.

Практични и удобни
механизми и аксесоари

За да направите вашата съвършена кухня функционална, удобна и ергономична трябва да добавите някои механизми и аксесоари, които да улеснят вашата работа. Може да добавите механизми за чекмеджета със 100 процентово пълно изтегляне, за да имате видимост дори и в дъното на чекмеджето както и плавно и безшумно затваряне. Механизъм тип Aventos позолява да отворите горн шкаф с две хоризонтали врати с едно движение и също така лесно и плавно да го затворите. За съхранение на повече продукти и посуда може да изберете метални кошници и механизми за колонни шкафове както и удобна бутилиера на долния ред. В шкафа за мивката може да вградите коша за отпадъци, а над него отцедник за чинии. Дълбоките чекмеджета са супер удобни, с голям обем и дават възможност за вграждането на скрито вътрешно чекмедже за вилици и лъжици. Механизмите и аксесоари дават завършен вид на вашата кухня и създават неповторими удобства.

zoni-kuhnia

Кухненски зони

Петте кухненски зони -Запаси, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене/Печене се основават на типичните дейности, извършвани в кухнята. Уверете се, че сте предвидили достатъчно широка работна площ – минимум 900 мм. За предпочитане е, тя да бъде между мивката и котлоните. Липсата на много свободно пространство не бива да Ви отказва от кухнята мечта. Ние ще ви помогнем да оползотворите оптимално всеки наличен сантиметър.

zapas       ЗОНА ЗА ЗАПАСЯВАНЕ

Зона за съхранение на продукти, които стоят в хладилник и фризер, както и продукти като консерви, захар, брашно, зърнени храни и други. Предвиждането на шкаф за запаси с чекмеджета в кухненското обзавеждане увеличава комфорта при използването на тази зона, тъй като те се отварят лесно и продукти са лесно достъпни и видими отгоре.

miene        ЗОНА ЗА МИЕНЕ

Тази зона е най-често използваната в кухнята и е важно тя да е лесно достъпна по време на готвене. В нея до чешмата и миялната машина, се съхраняват почистващите препарати и средства, както и кофата за отпадъци. Много удобно е и над мивката да се разположи шкаф с отцедник за чинии.

gotvene       ЗОНА ЗА ГОТВЕНЕ

Тази кухненска зона е мястото в кухненското обзавеждане, където се разполагат уредите като печка, котлони, абсорбатор и микровълнова. Също така в шкафовете, които са в тази зона, е удобно да се съхраняват приспособленията за готвене – тигани, тенджери, тави и други.

suhran      ЗОНА ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Това е мястото, където се съхраняват приборите, чашите, съдовете, кухненските принадлежности и други. Счита се, че разполагането на най-често използваните прибори и съдове в долните кухненски шкафове е по-функционално, от колкото ако се използват горните.

podgotovka       ЗОНА ЗА ПОДГОТОВКА

Това е зоната в която се извършват повечето дейности по подготовка и приготвяне на храната. Работните прибори, дъска за рязане, ножове, както и подправки и много други е удобно да са в непосредствена близост до работната повърхност, където са най-лесно достъпни. Добре е работния плот да е добре осветен и поне 90 см. широк.

Удобството при шкафовете

Като използвате чекмеджета в шкафа колона, ъгловия шкаф или под мивката, ще спечелите неподозирано много пространство. С по-дълбоки мебели и чекмеджета с високи затворени страници, можете да спечелите много допълнително пространство, което иначе би било изгубено. Необходимостта от пространство е строго индивидуална и зависи от навиците при готвене, пазаруване и начина на живот на домакините. Постарайте се да намерите подходящо място за всичко необходимо в новата си кухня.

Как бихте могли да помогнете на своя проектант ?

Има много фактори, които могат да окажат влияние при проектирането на нова кухня. Само ако проектантът е наясно с Вашите нужди и изисквания, би могъл да създаде кухнята, която Ви подхожда идеално.
За да ви дадем цена за кухня по проект, първо трябва да ни донесете размерите на помещението, където ще бъде монтирана новата кухня. Трябва да знаем на коя стена е извода за вода, мръсен канал, къде е комина (ако има такъв), какви уреди искате да има в кухнята (миялна, пералня, сушилня, фурна…) и дали ще бъдат за вграждане или свободно стоящи. След като имаме тази информация, ще изготвим безплатен 3D проект, ще ви консултираме при избора на материали, механизми, аксесоари, мивка с батерия и уреди за вграждане, след което ще ви дадем крайна цена с включен монтаж и 24 месеца пълна гаранция.

Размери на помещението

Дайте информация на проектанта за ориентировъчните размери на помещението, където ще бъде новата кухня или скица, ако имате такава.

Пространство за съхранение

Разполагате ли с алтернативно помещение за съхранение, примерно мазе или килер ?

Връзки за захранване с вода и електричество

Обозначете къде са разположени всички налични връзки за захранване, вода, мръсен канал и комин.

Стил на живот

Каква ще бъде ролята на Вашата нова кухня ? Дали тя ще бъде място за забавление и събирания, или работно помещение за кулинарни вълшебства ?