спални дизайн и монтаж

Спални и легла от А до Я

Леглата и спалните комплекти се изработват в стандартни и нестандартни размери, в зависимост от помещението. Има огромен избор от модели с различни конструкции, варианти с повдигащ механизъм и място за багаж отдолу, така и с чекмеджета, на метални крака или модели със скрита конструкция, които създават илюзията, че висят ъв въздуха. Таблата към главата обикновено е основния акцент в едно легло/спалня. Може да бъде изработена от ПДЧ в един или различни цветове и размери, може да използвате МДФ с интересна форма или да се тапицира с красив и мек плат или кожа.

Модели легла и спални

Изработваме единични легла, ъглови легла, присти, двойни легла, двуетажни легла, легла тип сандвич,спални, с механизми за повдигане или с чекмеджета, със стандартни или нестандартни размери.
Избора на легло започва първо от размера. Вземете най-голямото легло, което стаята позволява, но все пак внимавайте и оставете достатъчно място за свободно преминаване, вратата трябва да може свободно да се отваря. Трябва да има минимум 40см покрай леглото за нормално преминаване по европейските стандарти. Много удобен вариант са леглата с чекмеджета и тези с повдигащ механизъм с място за багаж под тях. Обема, който се освобождава под леглото е почти колкото на един стандартен трикрилен гардероб.

дизайн на спални
спални

Избор на матрак

Повечето хора никога не са се замисляли, но повече от 1/3 от живота ни минава в сън. А това време през ноща, през което почиваме е от основно значение, за това как ще се чувстваме през деня. Трябва да сме отпочинали и енергични, но това няма да е възможно, ако не сме се наспали добре.
Трябва да изберете подходящата твърдост за вас. Някои хора предпочитат по твърди матраци, а други по меки. И в двата случая търсете матрак, който да следва формата на тялото ви, да ви дава опора в зоните на таза,раменете и кръста, да е изработен от качествени материали и такива, които го правят антиалергичен и антиакарен.
Ортопедичен матрак – Поддържа гръбначния стълб в правилна позиция и спомага за отпускането на ставите. Това са средно твърдите и твърдите матраци.
Анатомичен матрак – Спомага за доброто кръвообращение и пълното отпускане на тялото и мускулатурата.

Според начина си на изработка матраците се разделят на еднолицеви и двулицеви. Еднолицевите са създадени от дървена рамка от едната страна и матрак от другата – при тях се спи само от едната страна. Двулицевите матраци нямат рамка и това позволява да се спи и от двете страни, което спомага за по дългия живот на матрака и по равномерното му износване. За тях трябва да се закупи допълнително подматрачна рамка, на която да се постави матрака. Според материалите, които са изработени се разделят на много видове: пружини тип Бонел, Покет пружини, Пенополиуретан с различна плътност, латекс, мемори пяна.

Пружини Бонел

Това са много пружини свързани една с друга. Най-търсени са заради съотношението качество – цена. При този вариант на захващане на пружините стават зависими и при натиск или движение от единия край на матрака ще се усеща и в другия край.

Покет прижини

Тук пружините не са хванати една за друга, всяка е опакована отделно в собствен джоб от плат. При двама спящи, движенията на единия по никакъв начин няма да се усещат и от другия. Това е по добрия вариант с по дълуг живот и при този начин на опаковане и действие на пружините, те по добре приемат формата на тялото ни.

Мемори пяна

Продукт, който е създаден преди много години от изследоателите в НАСА специално за скафандерите на астронафтите. От доста време се използва и при производството на матраци. Това е материал който „помни“ формата на предмета, който го натиска и приема неговата форма, след което възръща отново формата си. Обгръща тялото ви и дава идеалната опора. Усещането е като да спите на облак. Тъй като е много мек материал се изполва в комбинация с ядро от по твърда основа (пружини, пенополиретан или латекс). Затова и се предлага в различни дебелини – 3см, 4см, 5см, 6см ….

Пенополиуретан

Изработва се ядро от пенополиуретан с различна плътност и еластичност в зависимост от модела на матрака. Може да бъде от един или повече пласта с една или различна плътност и именно заради това цените на тези матраци варират в големи граници. При някои модели пенополиретановата пяна може да бъде профилирана с цел по добра опора на тялото и еластичност или да се създадат зони с различна твърдост.

Латекс

Латексът е естествено получен биоразградим продукт, който е напълно безвреден. Добива се от каучуковото дърво Hevea Braseliensis и е най – еластичния материал в природата. За да се превърне в материал за производство на матраци в латекса се вкарва въздух и се разбива на пяна, след което се отлива в предварително изготвени матрици и сместа се вулканизира. В следствие на това се получават вентилационни канали, които спомагат за естествената проветривост на матрака.Матраците, изработени от този съвременен материал, допринасят за намаляване на напрежението в мускулите на цялото тяло, осигуряват ортопедична подкрепа на гръбначния стълб, подпомагат правилното кръвообращение и гарантират дълбок и пълноценен сън.